Matbaaya bırakılan "rehinle" kurulan dergi: Kent ve İnsan - Orhan Turan

Gazeteci Orhan Turan'ın kişisel sitesi

Cumartesi, Ağustos 06, 2016

Matbaaya bırakılan "rehinle" kurulan dergi: Kent ve İnsan

Bazı işler, sadece oturup sağlam fikirler edinmekle ilgili... Bazı işler aşkla... 
Ne kadar para yatırsanız, ne kadar ambalajlasanız da eğer işe doğru yerden başlamadıysanız başarı neredeyse imkansız gibidir. Buna karşın inanarak çıkıldığında maddi olgular "sadece bir anlık aşılması gereken tümsekler" haline gelecektir; Aynı Kent ve İnsan hikayesinde olduğu gibi... 20'li yaşlarında gençlerin, idealleriyle mideleri arasında gidip geldiği o çetin öyküyü okuyun!
***
Kent ve İnsan dergisi Temmuz 2004'te Afyonkarahisar'da kuruldu. Daha önce anlattığım hikaye ile İşten kovulurken parasızdım. Evde eski Celeron işlemcili bir bilgisayarım, Epson marka tarayıcım vardı. Cebimde de bir Nokia 3310... Karşısına oturup, dergiyi bir gece sabaha kadar uyumadan arşivdeki özel haberlerimden bir kısmını da kullanarak tasarladım. 
Elbette baskı parası yoktu. Dergiyi basacağım matbaayı kim önerdi, nasıl buldum hatırlamıyorum. (Hatırlayan varsa, paylaşabilir) 2.Belediye İşhanı 3.Kat No:97'deki Abdurrahman Ekmekçioğlu yönetimindeki Nur Ofset'e gittim. Beni tanımıyorlardı. Dolayısıyla peşin para olmadan da dergiyi basmayacaklarını söylediler. "Bilgisayarımı getirip ona teslim edebileceğimi, baskı sonrası parasını alamazsa, ona el koyabileceğini" söyleyince kabul ettiler.
Dergi böylece basılabilmişti. Daha önce yaptığımız abonelere dergiyi ulaştırıp abone bedellerini tahsil eder etmez de ertesi gün baskı parasını ödemiştim
Dergi, 2006 başına kadar yayınını sürdürdü. Arada kesintiler olmakla birlikte toplam 14 sayı okurlarına ulaştı. 250, bazı sayılarda 500 adet baskı yaptı. 150'ye yakın abonesine posta ya da Aktif Dağıtım üzerinden ulaştı.  
Dergide Afyonkarahisar'ın çok değerli isimleri yazdı. Değerli mimar ve hocalarımız M. Ülküer Abi, Mustafa Ceylan ve arkeolog Ahmet İlaslı aynı zamanda Kocatepe Üniversitesi'nden derslerine girdiğim değerlerli hocalarımdı.

Kent ve İnsan 1. sayı Temmuz 2014

Dergiyi kurduğumuzda en büyük destekçimiz de onlar oldu. Kent ve İnsan'ın Yayın Kurulu, Danışma Kurulu'nda yer aldılar. Her 15 günde bir dergimizde yayın toplantısı yapar, toplantılarda sonraki sayının içeriğini değerlendirirdik. Bunun yanında Mimarlar Afer Örten, Ayşegül Lüle, Oktay Okay da yazarlarımız arasındaydı. Değerli araştırmacı Muharrem Bayar ve Raşit Keskin de dergide yazan isimler arasında yer aldı. 
Kent ve İnsan Dergisi yazarları
Kent ve İnsan Yıl: 1 / Sayı: 1 / Temmuz 2004...
Bu sayıdan itibaren 12. sayıya kadar derginin ölçüsü daha Tabloid boya yakın (yarım gazete) sayılırdı (430 mm × 280 mm).  Bu ölçü, ortalama bir dergi ölçüsüne göre nispeten büyüktü. Büyüklüğün nedeni, gazetecilik dokusunun ağır basmasından kaynaklanıyordu. Zira, ilk sayıda "gazeteyle karışık dergi haberciliği" yapmak gibi bir eğilim vardı.
Kent ve İnsan Yıl: 1 / Sayı: 2 / Ağustos 2004... 
Kent ve İnsan Yıl: 1 / Sayı: 3 / Eylül 2004... 
Kent ve İnsan Yıl: 1 / Sayı: 4 / Ekim 2004... 
Kent ve İnsan Yıl: 1 / Sayı: 5 / Ekim 2004... 
Kent ve İnsan Yıl: 1 / Sayı: 6 / Kasım 2004... 
Kent ve İnsan Yıl: 1 / Sayı: 7 / Aralık 2004... 
Kent ve İnsan Yıl: 1 / Sayı: 8 / Ocak 2005... 
Kent ve İnsan Yıl: 1 / Sayı: 9 / Şubat 2005... 
Kent ve İnsan Yıl: 1 / Sayı: 10 / Mart 2005... 

Kent ve İnsan Yıl: 1 / Sayı: 11 / Haziran 2005... 
10'uncu sayı ile 11'inci sayı arasında 3 aylık boşluk var. Neden oldu, nasıl oldu. Bunun yanıtına da detaya girmeden ilgili yazıda yer vermiştim.
Kent ve İnsan Yıl: 1 / Sayı: 12 / Ağustos 2005...  
Kent ve İnsan Yıl: 2 / Sayı: 13 / Aralık 2005...  
Kent ve İnsan Yıl: 2 / Sayı: 14 / Aralık 2005...  SON SAYI
Büromuzu Afyonkarahisar'da Bozcalar İşhanı Kat 3, No: 108'de açmıştık. Aydemir Kurt'un, Hedef ve Ekip gazetelerini çıkardığı bürosu, tuttuğumuz büronun hemen yanında bulunuyordu. Büroyu tutmadan hazırlıklar da orada başladı. Başını kimi zaman belaya soksa da Kurt, kötü günde sığınılacak bir kaç adresten biridir.  


Kent ve İnsan dergisinin Yazı işleri...
Künyede derginin sahibi ve yazı işleri müdürü görünsem de en ateşli muhabiri, tasarımcısı, reklamcısıydım. (sağda) SHOW TV, EGE TV temsilcisiydik aynı zamanda...  Ege TV'nin sabah haberlerinde her sabah gündemi değerlendiriyordum. Show TV ana haberde haberlerimiz yer alıyordu. Hasan Akkaya iyi niyetle bu maceranın içinde yer alan arkadaşlarımızdandı. Ev arkadaşım Atacan Aslan... O da zaman zaman emeğini kattı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Küfür ve hakaret içeren mesajlar silinecektir.