Atmaca Seyir Füzesi: Dengeleri Değiştirecek - Orhan Turan

Gazeteci Orhan Turan'ın kişisel sitesi

Pazartesi, Kasım 11, 2019

Atmaca Seyir Füzesi: Dengeleri Değiştirecek

Artık Türkiye, güçlü füze ve roket sistemlerine sahip…
ABD’nin Toma Hawk’ına mudail SOM seyir füzesi, ATAK helikopter ve AKINCI SİHA gibi sistemlerde kullanılmak üzere üretilen CİRİT füzesi, nihayetinde 200 kilometre menzilli güdüm kitli, yön değiştirebilir ve coğrafi yüzey şekillerini izleme özelliği bulunan ATMACA füzesi bu üretim gücünün yalnızca birkaçını oluşturuyor.
ATMACA Deniz Seyir füzesi
ATMACA Deniz Seyir füzesi
Atmaca TSK envanterindeki Harpoon’ların yerini alacak.
Türkiye’nin ilk denizden denize ve denizden karaya seyir füzesi…
Atmaca Satıhtan Satha Güdümlü Mermi
Atmaca füzesi, 5 Kasım 2019’da ilk kez Milli Gemi (MİLGEM) projesinin son fazı olan TCG Kınalıada’dan ateşlendi. Başarıyla test edilen füze, 2020’nin ikinci yarısından itibaren TSK envantere girecek.

Yapımına 2009’da başlandı.
10 yıllık çalışma sonunda ilk testlerini Kasım 2018’de gerçekleştirdi.
Milli gemi savar füzesi ATMACA, Türkiye’nin son dönemlerde geliştirdiği en büyük silah projelerinden biri.
RF arayıcı başlığını ASELSAN yaptı. Atış kontrol sistemini ArMerKom, Data-link donanımını METEKSAN tarafından yapıldı.
200 kilogramın üzerinde harp başlığına sahip yaklaşık 800 kiloluk ATMACA, su üzerindeki hedefleri yok etmek üzere gemiden ateşlenerek 200 kilometre menzile ulaşabiliyor.
Suya çok yakın irtifada ve istendiğinde zikzak çizerek ilerleyen bu füze, gemilere hem doğrusal hem de düşey biçimde saldırabilme kabiliyetine sahip.

Buna göre ATMACA, tıpkı TÜBİTAK-SAGE üretimi seyir füzesi SOM’da olduğu gibi, hedefe yaklaştığı zaman daha yüksek bir irtifaya çıkarak hedef gemiye 'tepeden' dalış yapıyor.
Bir savaş durumunda düşman gemileri, hem ATMACA ile denizden hem de uçaktan atılan SOM’larla havadan vurulacak.



6 metre uzunluğundaki ATMACA, muadillerinin de çok önünde.
"ATMACA, halen TSK envanterinde. Halen kullanılan ABD yapımı Harpoon’ların yerine gelecek. Ancak muadili Harpoon’lardan daha etkili. ROKETSAN yetkili birimlerine göre Atmaca güdüm, tesir ve etki şiddeti ile hassas noktaların hedef alınması halinde bir uçak gemisi batırabilme potansiyeline bile sahip.

Yine ROKETSAN’a göre aynı hedefe birkaç ATMACA’nın aynı anda gönderilmesi halinde bu saldırıyı durdurabilmenin düşman açısından neredeyse imkansız.

Seyir halindeyken hedef güncellemeye izin veren, yani bir düşman gemisine doğru fırlatıldıktan sonra görev iptali yapılıp başka bir gemiye yönlendirilebilen ATMACA, elektronik karıştırmaya karşı da yüksek düzeyde korumalı.

ROKETSAN, bütün gemilerin tek ekrandan yönetilebildiği HAVELSAN imzalı GENESİS-Avent sistemini kullanan korvet ve fırkateynlere konulacak ATMACA'nın karaya atılan versiyonu üzerinde de çalışmaya devam ediyor. Seri üretim sözleşmesi imzalanan ve çok yakında envantere girmesi beklenen milli gemi savar füzesinde şimdilik Fransız TR40 motoru kullanılıyor. Ancak Kale Grubu, TR40’ın muadili (belki de daha iyisi) KALE-3500 turbojet motorunu yakında seri üretime almaya hazırlanıyor. Üretim gerçekleştiğinde hem SOM seyir füzeleri hem de ATMACA, yerli motorla uçacak.

ABD yapımı Harpoon füzesinin yerini alacak olan Atmaca’nın, Deniz Kuvvetleri envanterindeki platformlara entegrasyon çalışmaları da sürüyor. İlk olarak MİLGEM korvetlerine yerleştirilcek füzeler, daha sonra Gabya sınıfı firkateynler ile denizaltılarda kullanılacak. Yapımı süren İ sınıfı firkateyn ile TF-2000 hava savunma harbi muhribi de bu füzeleri kullanacak.

Atmaca’dan önce uzun yıllar kullandığımız Harpoon füzesi, ABD’nin adeta küresel bir saadet zinciri. Bœing tarafından yaklaşık 50 yıldır üretilen bu füzeler, toplamda 7 bin 500 adet satıldı. Dünyada 600’den fazla gemi, 180’den fazla denizaltı tarafından kullanılan füzelerin maliyetleri ise cep yakıyor. Tanesi 3 milyon doların üstünde olan füzeler, Türk gemilerinde barış durumunda dört, savaş durumunda sekiz adet bulunuyor. Yüksek maliyetleri nedeniyle beş yılda bir kez tatbikatı yapılabilen füzelerin bakımı ise adeta toz almaktan ibaret. Beş temel bölümden oluşan Harpoon’un beyin kısmı hiç açılamıyor, kalan bölmelerde ise temel bakım faaliyetleri yürütülüyor.

Peki stratejik açıdan Atmacalar hangi dengeleri değiştirecek.
Tüm dengeleri…
Çünkü Türkiye 5 yıl içinde donanmasındaki tüm araçlara bu füzelerden yerleştirmeyi planlıyor. Reis sınıfı Tip 214TN denizaltılarda bile…
Bu şu anlama geliyor, Ege ve Doğu Akdeniz’deki radar istasyonları, petrol istasyonları, limanlar ve karargâhlar artık güvenli bir mesafeden rahatlıkla vurulabilir menzile çekilmiş oldu.
Yunanistan’ın, Rum kesimini yanına alarak Mısır, İsrail gibi ülkelerle Türkiye’ye karşı bir pakt kurma çabalarının altında, Türkiye’nin Yunanistan’la arasında 1990’larda var olan dengenin bugünlerde tümden Türkiye lehine dönmüş olması.

Kaynaklar:

ANAHTAR KELİMELER: atmaca füzesi, atmaca füzesi özellikleri, atmaca füzesi menzili, roketsan atmaca, atmaca gemisavar füzesi, atmaca gemisavar, harpoon füzesi özellikleri, atmaca füzesi son durum, atmaca füzesi test, atmaca füzesi son durum 2019, gemisavar füzeleri, atmaca füzesi 2019, roketsan atmaca füzesi, atmaca milli gemisavar, atmaca deniz füzesi, atmaca füzesi ne zaman envantere girecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Küfür ve hakaret içeren mesajlar silinecektir.