Devlet Bakanı Bekir Aksoy: Genelkurmay önünde ışık nöbeti tuttum - Orhan Turan

Gazeteci Orhan Turan'ın kişisel sitesi

Salı, Ekim 20, 2020

Devlet Bakanı Bekir Aksoy: Genelkurmay önünde ışık nöbeti tuttum

Bu hafta en çok "Genelkurmayın ışıkları yanıyormiti üzerinden tartıştık, AYM üyesi Engin Yıldırım'ın "Genelkurmayın ışıkları söndü" cümlesini hatırlatırcasına kullandığı "Işıklar yanıyor" tweeti, bir anda acaba Yıldırım aslında ne kastetti sorularını gündeme getirdi. "Genelkurmayın ışıkları ne demek""ışıklar yanıyor sloganı ne anlama geliyor" gibi soruların yanıtı için yakın tarihe bakmak yeterli. Zira 28 Şubat 1997 MGK’sı ardından 13 Haziran’da fiili darbe bekleyen hükümet, tam da o ışıkların nöbetini tutuyordu. Dönemin Devlet Bakanı Bekir Aksoy, "28 Şubat 1997 MGK’sı ardından 13 Haziran’da fiili darbe olacağı söylendi. Ben tüm gece ışık nöbeti tuttum. O ışıkların ne anlama geldiğini çok iyi biliyorum" sözleriyle o ışıkların ne anlama geldiğini anlatıyordu.

Genelkurmay'ın ışıkları yanıyor
Foto: ArşivGenelkurmay Başkanlığı /Ankara - Afrin Harekatı sırasında Genelkurmay binası gece görünümüOrhan TURAN.

AYM üyesi Engin Yıldırım'ın 13 Ekim’de sosyal medya hesabından yaptığı "Işıklar yanıyor" paylaşımı sonrası Türkiye ayağa kalktı. Siyasiler ve sosyal medya kullanıcılarının yoğun tepkisi sonrasında Engin Yıldırım hesabını kapatırken, AYM binası fotoğrafı eşliğinde yapılan paylaşımda yer alan “ışıklar yanıyor” miti “halk iradesine karşı vesayetin gösterdiği parmak” gibi adeta Türkiye yakın tarihine kazındı. 
AYM üyesi Engin Yıldırım'ın 13 Ekim 2020’de sosyal medya hesabından yaptığı "Işıklar yanıyor" paylaşımı. Foto: Twitter. Orhan TURAN
Zira Türkiye’de bir dönem, her kriz gecesi Genelkurmay Başkanlığı'nın pencerelerine bakmak bir alışkanlık haline gelmişti. Genelkurmay binasının ışıklarının kapalı olması durumunda bir sorun olmadığı belirtilirken, ışıkların yanması durumunda ise orduda bir tedirginlik olduğu anlaşılıyordu. O ışıklar en çok da 28 Şubat döneminde uzun uzun yakıldı.

“IŞIKLAR BİZE HABER VERİYORDU” 

28 Şubat döneminde Refah-Yol koalisyonunun Devlet Bakanı olan Bekir Aksoy, “Karargâhın ışıklarını” en iyi takip eden isimlerden biri… Cuntanın seçilmiş iktidara dayattığı, 18 maddelik MGK kararlarına direndikleri için askerin her an fiili darbe yapmaya hazır olduğunu söyleyen Aksoy, karargâhta ışık nöbeti tuttuğu o anları 23 yıl sonra  anlattı: 

FOTO: Bekir Aksoy, 1997'deki REFAH-YOL koalisyonunda Devlet Bakanı olarak görev yapıyordu. Aksoy, MGK bildirisi sonrasında darbe olup olmayacağını kontrol etmek için, Genelkurmay binası önünde ışık nöbeti tuttuğunu söyledi. Orhan TURAN

“13 HAZİRAN’DA DARBE OLACAK”

1997’de düzenlenen Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı ardından asker bazı dayatmalarda bulunmuştu. Koalisyon dayatılan o maddeleri uygulamakta direndiği için, 18 maddelik bildiri sonrasında da gerginlik sürmeye devam etti. Sonrası her an darbe olacak diye bekliyorduk. 13 Haziran’da darbe yapılacağı söyleniyordu.

KARARGÂH’TA IŞIK NÖBETİ...

Akşam meclis lojmanlarındaki evime gittim. Gittiğimde ilk iş olarak makam aracını ve yanımda bulunan korumalarımı yolladım. O gece gizlice Ankara’daki askeri hareketliliği izlemeye karar verdim. Bir arkadaşımı aradım. ‘Arabanla askeri tesislerin etrafında bir keşif yapalım’ dedim. Beyaz renkli Ford Mondeo araçla Oran’daki Meclis lojmanlarından Eskişehir yoluna, ardından Etimesgut’ta askeri tesislere baktık. Son olarak yine Eskişehir yoluna girip, Genelkurmay karargâhına doğru ilerledik. Uzaktan ama dikkatli şekilde Genelkurmay’ın ışıklarının yanıp yanmadığını gözlemledim. Askeri tesisler ve karargâh sessizdi… Uzun süre beklememe rağmen ışıklar da yanmamıştı. O gece milletin iradesiyle seçilmiş hükümete yönelik fiili bir askeri darbe olmayacağını o ışıklardan anlamış olduk. 

Erdoğan için “ışıkları” 
adres göstermişti 

Vesayetin kalemşörlerinden biri olan Rahmi Turan, Hürriyet’te 2007’de yazdığı yazısında, Başbakan Erdoğan için yine “ışıkları” adres göstermişti. İstikrarsızlık, dış borç ve cari açığı bahane eden Turan, “İstikrarsızlık yaratılmaya görsün! İşte o zaman Genelkurmay’ın ışıkları hep yanık tutulur” diyordu. 
Turan köşesinde, “O ışıklar Türkiye’de 1960’tan başlayarak hep yandı. 27 Mayıs İhtilali’nden sonra Genelkurmayı’ın ışıkları hiç sönmedi” diyerek sözde istikrarsızlığın reçetesi olarak Genelkurmay’ın ışıklarına işaret ediyordu.

Genelkurmay'ın ışıkları yanıyordu
FOTO: Rahmi Turan'ın 3 Aralık 2007'de Hürriyet'te yer alan köşe yazısı. "Genelkurmay'ın ışıkları yanıyordu" başlıklı yazıda Erdoğan hedef alınıyordu. Orhan TURAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Küfür ve hakaret içeren mesajlar silinecektir.