Libya son durum harita (Ocak 2020) - Orhan Turan

Gazeteci Orhan Turan'ın kişisel sitesi

Pazartesi, Ocak 13, 2020

Libya son durum harita (Ocak 2020)

Libya'da son durum harita 2020, ibya son durum haritası, libyada son durum harita infografik anlatımlı. Ocak 2020 itibari ile Libya'da neler oluyor sorununun yanıtını alın. 


Libya'da son durum harita... Libya son durum haritası sizler için grafiklerle anlatıldı. Libya son durum haritası 12 Ocak'ta varılan ateşkes kararı sonrasında haritadaki gibi değişti. 


Libya son durum harita (Ocak 2020)
Libya son durum harita (Ocak 2020)
Libya'da neler oluyor diyenler için info grafik şeklinde hazırladığım haritada, Trablus hükumeti nerede, Topruk yönetimi nerede ve hangi alanlarda kontrolü elinde bulunduruyor sorularına yanıt bulacaksınız. 


Bilindiği gibi 2011'de "Arapa Baharı" rüzgarıyla başlayan iç savaşta Kaddafi yönetimi hedef alındı. Fransa'nın girişimiyle NATO, isyancıları desteklemek için Libya ordusunu vurup Kaddafi'nin zayıflatılmasını amaçladı. Çabalar sonucu Kaddafi katledildi. Yönetim isyancıların eline geçti. Bir süre sonra yapılan seçimlerde ise "Ulusal Geçiş Konseyi" kuruldu. Ne var ki, bir yandan IŞİD, diğer taraftan El Kaide ve aşiretlerin hakimiyet için savaştığı Libya'da 2014'de ABD'den gelen ve CIA ile işbirliği yapan Kaddafi karşıtı eski General Halife Hafter, ülkenin doğusunda bazı alanları kontrol etmeye başladı. 2015'te BM gözetiminde yapılan Süheyrat Anlaşmasında ülkenin meşru yönetimi "Trablus merkezli "Ulusal Mutabakat Hükümeti" olarak tanındı.

TÜRKİYE İÇİN ÖNEMİ

Yunanistan, Rum Yönetimi ve İsrail'in Doğu Akdeniz'deki paylaşım planlarında Türkiye'yi oyun dışı bırakan hamlesine karşı, Türkiye Libya'daki "Trablus merkezli "Ulusal Mutabakat Hükümeti" ile münhasır bölge anlaşması yaptı. Son olarak 2 Ocak'ta tezkere ile asker gönderilmesine karar verilen Libya, Türkiye açısından Doğu Akdeniz'deki varlığı bakımından son derece önem teşkil ediyor. Türkiye son olarak Rusya ile birlikte yürütülen müzakereler sonrası 12 Ocak'ta Libya'da ateşkes için müzakere yaptı ve 12 Ocak'ta tarafların kabul etmesiyle ateşkes başladı. Bu hamle Türkiye'nin kıta sahanlığı anlaşmasını Hafter'in kazanmasını sağlayarak bozmak isteyen Yunanistan, Rum kesimi ve İsral'e karşı önemli bir kazanım oldu. Zira Türkiye bu süreçte destek verdiği Libya'nın meşru yönetimini eğitip, konumlandırmak için elini güçlendirmiş olacak.

ANAHTAR KELİMELER: Libya son durum, libyada son durum, Libya son durum harita, libya'da son durum harita, Libya son durum haritası,Libya son durum harita 2020,Libya son durum harita ocak, Libyanın son durumu, Orhan Turan, Orhan Turan videoları, Libya'da neler oluyor, Halife Hafter, Tobruk yönetimi, Trablus Yönetimi, Ulusal Mutabakat hükümeti, harita libya, libya haritası, libya savaşı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Küfür ve hakaret içeren mesajlar silinecektir.