ABD, Katar’ı 'susturup' Sisi'nin sesini açtı! - Orhan Turan

Gazeteci Orhan Turan'ın kişisel sitesi

Salı, Aralık 23, 2014

ABD, Katar’ı 'susturup' Sisi'nin sesini açtı!


ABD Mısır’daki darbe yönetimini meşrulaştırmak için Katar’ı da susturdu. Darbeden bu yana Mısır’dan aralıksız canlı yayın yapan El Cezire, bu ülkedeki “El Cezire Mübaşir Mısır” kanalını kapattı. Darbeci Sisi’ye karşı Katarla ortak tavır alan Türkiye artık yalnız.

Orhan TURAN Mısır’ın darbeci generali Sisi artık daha bir meşru!
Zira, Mısır’da yaptığı darbenin ardından kesintisiz yayın yapan El Cezire, yayınlarına son verdiğini duyurdu. Katar merkezli yayın kuruluşunun bu kararı, kuşkusuz başını ABD’nin çektiği “Darbeci yönetimi meşrulaştırma adımlarının” bir sonucu…

EL CEZİRE MISIR’DA SUSTU
El Cezire Televizyonu darbeden bu yana sürdürdüğü aralıksız canlı yayınlarına 22 Aralık 2014 itibariyle son verdi. Haberi Mısır’ın en eski ve darbeci yönetime verdiği destekle ön plana çıkan Ahram Gazetesi verdi.
Katar kanalı, sadece darbe karşıtı gösteriler ve ülkedeki baskıcı askeri rejimi dünyaya duyurmak için ülkede “El Cezire Mübaşir Mısır” adıyla özel bir kanal kurmuştu.  Dolayısıyla bu kanal bundan sonra Mısır’da var olmayacak.


ABD ORTAĞI SUUD ARACI OLDU, KATAR SİSİYLE BULUŞTU
El Cezire’nin aldığı bu karar Katar’ın durumuyla ilgili. Hatırlanacağı gibi geçtiğimiz hafta Mısır'daki Müslüman Kardeşler hareketinin en büyük destekçilerinden olan ve Sisi'yle köprüleri atan Katar, Suudi Arabistan'ın arabuluculuk çalışmaları sonucunda Kahire'yle buzları eritmişti. Katar Emiri ve Suudi Arabistan Kralı’nın temsilcileri 20 Aralık’ta Mısır Cumhurbaşkanı Abdulffettah es-Sisi ile bir araya gelmiş ve Katar’ın tutum değişikliğini göstermişti.

Bu buluşma ya da ‘birleşmede’ Suudi Arabistan’ın rolü var. Zira ABD’nin Cezire’deki (Ortadoğu) yılmaz müttefiklerinden olan ülke bu ittifakın gereği olarak Mursi’ye karşı ABD ile aynı cephede yer alıyor.
Mısır’da Arap Baharı’yla gelen İslami geleneği savuşturabilmek için darbeci Sisi’yi iktidara getiren ABD ve ortakları, şimdi darbe yönetiminin meşrulaştırılmasında, taşları ‘özenle’ döşemeye devam ediyor.

DARBENİN ARKA PLANIArap ülkelerindeki diktatörlere karşı halk hareketi ilk kez 2010’da Tunus’ta başladı. Halk hareketleri
Tunus, Mısır, Libya, Suriye, Bahreyn, Cezayir, Ürdün ve Yemen'de büyük çapta; Moritanya, Suudi Arabistan, Umman, Irak, Lübnan ve Fas'ta küçük çapta olmak üzere tüm Arap Dünyasında etkili oldu.Mısır’daki diktatör Hüsnü Mübarek’in istifası ve yargılanmasıyla sonuçlandı. 2011’de yapılan seçimlerde ise Müslüman Kardeşler hareketinin bağlı olduğu Özgürlük ve Adalet Partisi kazandı. Partinin adayı Muhammed Mursi yüzde 51.7 oyla Mısır’ın ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı oldu. Ancak o dönemde Mursi’nin Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı görevini yürüten Abdulfettah el-Sisi 3 Temmuz 2013’te silahlı darbe yaptı. Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve 400 İhvan yöneticisi 2013 Temmuz’unda tutuklandı.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Küfür ve hakaret içeren mesajlar silinecektir.