Bundan sonra Gazze'de İntifada’ya içelim - Orhan Turan

Gazeteci Orhan Turan'ın kişisel sitesi

Salı, Aralık 23, 2014

Bundan sonra Gazze'de İntifada’ya içelim


Filistinlileri vuran mermi artık Gazze’de fabrika açıyor. Coca Cola Gazze’de inşa edilecek üretim tesislerinin temelini attı. Habere göre fabrika 3 yıl içinde tamamlanacak. Peki artık biz kimi boykot edelim?

HAARETZ DUYURDU
Orhan Turan - İsrailli Haaretz Gazetesi, Coca Cola’nın Gazze’de inşa edilecek üretim tesislerinin temelinin atıldığını duyurdu. Gazete 23 Aralık 2013 tarihli yayınında fabrikanın Gazze Şeridi'nde olacağı belirtildi. Habere göre montaj hattı parçaları taşıyan dokuz kamyon Pazartesi günü İsrail'e geçti ve Kerem Şalom sınır kapısından giriş yaptı. Fabrikayla ilgili İsrail'in Koordinatörlüğünde bu yılın başında onay çıktı. 20 milyon dolarlık bir maliyetle üç yıl sürmesi planlan projenin sahipliğini Nabluslu milyarder Münib el-Masri ve Filistin Otoritesi üsleniyor. Tesis Karni sanayi bölgesinde kurulacak. İlk etapta 120, tamamlandığında bin Gazzeliye istihdam sağlayacak. Yatırım Pepsi-Cola tarafından şu ana kadar düzenlenen yerel kola tekelini kırmayı da amaçlıyor.


Haaretz Gazetesi, 23 Aralık 2013 tarihli haberi
İsrail’in alınan nefesi bile takip ettiği o toprakta söz konusu fabrika’nın kurulmasıyla ilgili süreci tam olarak bilmemiz mümkün değil. Filistin topraklarına gelişi güzel yerleşim inşaa eden İsrail’in zoraki dayatmalarından biri olabilir. O nedenle işin özünü bilene kadar bu yönde ahkâm kesmek hoş olmaz.

Ancak bu fabrikada Filistin yönetiminin bir dahli varsa…
İşte o zaman işin rengi değişir.
O görmeye alıştığımız boykot fotoğrafları, bir anda anlamını yitiriverir.
Filistin’e atılan her kurşunda katkısı olduğunu öne sürdüğümüz Coca Cola, Filistin’in göbeğinde, Filistinliler eliyle kendini vuran mermiler üretmeye başlamıştır diyebiliriz.

FİLİSTİN’DE YÖNETİMFilistin’de sadece Batı Şeria ve Gazze Şeridi Filistinlilerin kontrolünde ve bu bölgeler İsrail ordusunun işgali altında. Filistinlilerin olduğu bölgeler El Fetih ve Hamas adlı iki yapı tarafından yönetiliyor. El Fetih, Sosyalist Enternasyonal üyesi (gözlemci) sol fraksiyonlu bir siyasi geleneğe sahip. Bugünkü lideri Mahmut Abbas, önceki lideri ise Yaser Arafat’tı. Hamas ise İslami çizgide bir siyasi oluşum olarak ön plana çıkıyor. Uluslararası alanda Müslüman Kardeşlerle diyaloğu bilinir. Bu iki parti ya da oluşumun İsrail’e karşı tutumu da tamamen farklıdır. Anlaşılması için Biri AK Parti (HAMAS), biri CHP (El Fetih) diyebiliriz. Haberde adı geçen bölge Hamas’ın kontrolünde. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Küfür ve hakaret içeren mesajlar silinecektir.