IŞİD'in Charlie Hebdo’ya saldırısı için 6 neden - Orhan Turan

Gazeteci Orhan Turan'ın kişisel sitesi

Perşembe, Ocak 08, 2015

IŞİD'in Charlie Hebdo’ya saldırısı için 6 neden


Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'nun merkezine düzenlenen saldırı neydi ne oldu. Saldırı 7 Şubat’ta meydana geldi. Saldırganlar yüzü maskeli 2 kişiydi.
Paris'teki haftalık mizah dergisine giren kişiler uzun namlulu silahlarla ateş etti. Paris Savcılığı, aralarında 2 polis ve dergide çalışan 4 karikatüristin de bulunduğu 12 kişinin öldüğünü, 3 kişinin ağır yaralandığını duyurdu. Elbette saldırının kim tarafından yapıldığı ortaya çıkmadan bunu IŞİD yaptı demek yanlış olur. Aşağıdaki 6 madde sadece böylesi bir saldırının göstergeleri bakımından bağları gösterir. Bu bağlara göre İslam Devleti’nin yapması mümkün görünüyor. Ancak bu bağları görüp de saldırının böyle görünmesini isteyen elbette ikinci bir güçten bahsetmek de mümkün olabilir.
Eğer biri bu saldırıyı IŞİD’in üzerine yıkacak olsa bile, güçlü gerekçelerin olduğu kesin. İşte bu gerekçelerden 6’sı…. 

1-      BAĞDADİ CİHAD ÇAĞRISI YAPTI

İslam Devleti (İD) lideri Ebubekir El Bağdadi, “cihad çağrısı” yaptı. Açıklama 13 Kasım 2014’te ilk olarak Youtube'dayayınlanmaya başlandı. Musul'da 'ilan edilen’ halifeliğin artık Suudi Aarabistan, Yemen, Cezayir ve Mısır'a yayıldığını söyleyen Bağdadi, tüm Müslümanlara cihad çağrısı yaptı. 17 dakikalık ses kaydında Suudi Arabistan, Libya, Yemen, Mısır-Sina, Cezair, Tunus, Fas’ın adlarını sayarak, buradaki Müslümanların savaşmasını istedi. Konuşmadan ilgili bölümler şöyleydi:


SUUDİ ARABİSTAN: Ey Harameyn’in evlatları, kılıçlarınızı kınlarından çıkarın. Dünyayı boşayın zira Al-i Selul’e ve askerlerine bundan sonra rahat yoktur. Önce rafizilerin işini bulduğunuz yerde bitirin, sonra Selul ailesine (Suud) ve askerlerine saldırın. Rafizilerin, Suud’un ve askerlerinin işini bitirin, bacaklarını koparın, onları kaçırın ve hayatlarını zehir edin. Onlara hayatı zehir edin ki bizimle değil kendi canları ile meşgul olsunlar. Acele etmeyin ve sabredin, yakında İslam Devleti askerleri size erişecek. 
YEMEN: …Ve ey Yemen'in askerleri, ey destek ve yardım ehli. Ey hikmet ve iman ehli. Husi rafızilere karşı sert olun çünkü onlar kafir mürtedlerdir. Onlara karşı savaşın ve üstelerinden gelin. Onların sırasının geldiğinden emin olun ve bu senin yararına olacaktır çünkü Rafıziler sırt çeviren bir millettir. Eğer muvahhidleri kendilerine karşı savaşıyor görselerdi kötülükleri bu denli yayılmayacaktı. 
MISIR: … Ve ey sevgili Sina'daki akidenin evlatları. Size tebrikler ve müjdeler olsun. Sizi tebrik ediyorum ey erkekler. Sizi tebrik ediyorum çünkü siz Mısır tağutuna karşı cihad farzını yerine getirdiniz. Sizi tebrik ediyorum çünkü siz Beyt-ul Makdis’e yardım ediyorsunuz. Sizi tebrik ediyorum çünkü siz Yahudileri dehşete düşürdünüz. Size ne diyebiliriz ki, çünkü siz kılıçlarınızın kınlarını kırdınız, gemilerinizi yaktınız ve ilerlediniz, yolunuzu taşla döşediniz, zorluklar karşısında sabırlı oldunuz ve kör ateşini tuttunuz. Sabırlı olun ve müjdelenin, çünkü Allah size yardım edecektir. 
LİBYA CEZAYİR TUNUS FAS: Ey Libya’nın, Cezayir’in, Tunus’un ve Fas’ın aslanları! Ey cihadın kahramanları! Ey Ukbe’nin, Tarık’ın ve Yusuf bin Taşifi'nin torunları! Gören gözleriniz olduğu müddetçe eğer topraklarınızı laiklerin evlatlarına teslim ederseniz sizde hayır yoktur. Sizin atan bir nabzınız olduğu halde onlar güvende ve mutlu iseler sizde hayır yoktur. Dünyaya ve çöle meyleder veya yolunuzdan geri dönerseniz sizde hayır yoktur. Hayır, aksine siz hayır içinsiniz ve hayır sizinledir. Evet, siz her cihad meydanının yakıtı ve desteği oldunuz ve liderleri arasında yer aldınız. Allah’tan dileğimiz sizi izzetlendirmesi, mübarek kılması ve size zafer vermesidir. 
DÜNYA: Ey İslam Devleti’nin askerleri, asker toplamaya devam edin. Her yerde cihadın volkanlarını patlatın. Tağutların, askerlerinin ve destekçilerinin üzerini ateşle aydınlatın. Yolunuzda yürümeye devam edin, çünkü Allah’ın izniyle güçlü olan sizlersiniz. Devam edin, çünkü siz izzetli olanlarsınız. Devam edin, çünkü siz üstünsünüz. Devam edin, çünkü siz Allah’ın izniyle muzaffersiniz. 

2-      KARİKATÜRLERLE SALDIRDI

Dergi İslam’a hakaret içeren karikatürlerinin ilkine 20 Eylül 2012 deki kapağındaki karikatürle başladı. Karikatürde bir İslam Peygamberi Hazreti Muhammed (s.a.v) Musevi'nin ittiği tekerlekli sandalyeye oturtulmuş olarak tasvir edildi. İç sayfalarda ise Hz. Muhammed'i temsil eden ve kendisini çıplak gösteren bir karikatüre yer vermişti.  
Gelen büyük tepkiler sonrası Charlie Hebdo dergisinin editörü Stéphane Charbonnier, "Fransa'da herkesin karikatürünü yapabiliriz. Fransa'da din bir düşünce olarak algılanır. Bu yüzden Karl Marx'ın karikatürünü yapabileceğim gibi Hz Muhammed'in de yaparım" demişti.  
2 Kasım 2011’de dergi çıkacak sayısına Şeriat Hebdo adını vermişti. Kapakta Hz, Muhammed'in "Gülmekten ölmezseniz 100 kırbaç" diyen bir karikatürünün yer almıştı. 
   2 Ocak 2013’de ise Charlie Hebdo dergisi, Hz. Muhammed’in hayatını çizgi roman haline getirip dergiyle birlikte ilave olarak dağıtmıştı. 

3-      FRANSA KOALİSYONUN İLK ORTAĞI OLDU

Fransa, İslam Devleti’ne karşı kurulan koalisyona ilk destek veren ülkelerden oldu. Halen bölgedeki bombalamalara aktif katılmasıyla biliniyor. Fransa’nın bölgede 9 Rafale model savaş uçağı bulunuyor. Fransız savaş uçakları Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün’den kalkıp Irak ve Suriye’deki İslam Devleti hedeflerini vuruyor. 

4-      BİR GÜN ÖNCE: FRANSA'NIN, UÇAK GEMİLERİNİ KÖRFEZ'E GÖNDERECEĞİ DUYURULDU 


Saldırıdan 1 gün önce 6 Ocak 2014’te Fransa’nın, Basra Körfezi’ne IŞİD’le mücadele için kritik adım attı. Charles de Gaulle uçak gemilerin göndereceği duyuruldu. Haberi Fransa’nın devlet ajansı, resmi haber ajansı AFP (Agence France-Press - Fransız Basın Ajansı) duyurdu.AFP, habere kaynak olarak Fransa Ordusu’na yakın bir internet sitesini gösterdi. Yani haber oldukça güvenilir sayılırdı. Haberegöre uçak gemisinin bölgeye hareketini Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, askerlere yapacağı konuşmayla duyuracaktı. Yine habere göre Basra Körfezi’ne gidecek o uçak gemilerinin içinde, deniz piyadelerinden oluşan bir muharip grup da yer alacaktı. 

5-      İKİ SAAT ÖNCE: DERGİ BAĞDADİ’Yİ HEDEF GÖSTERDİ

Dergi, Twitter'dan yerel saatle 11.28'de paylaştığı mesajında Bağdadi'yi vaaz verirken gösteren bir karikatürle birlikte "Bağdadi'nin de temennisi: Her şeyden önce sağlık" ifadelerine yer vermişti. Mesajda sağlık vurgusunu ise Fransa'da bir süredir devam eden doktorlar greviyle ilişkili olabilir. Bazı yabancı basın organlarında ise saldırının nedeninin bu karikatür olabileceği iddia edildi. Saldırının direkt hedefinin bu nedenle olma ihtimali düşük olmakla birlikte yine dikkat çekilmesi gereken bir detay… 


6-      DERGİNİN PKK DESTEĞİ

En çok islam’a hakaret eden dergi, Yahudi ve Katolikleri aşağılayan karikatürler de yayımladı. Dergi editörleri farklı yerlerde ataist olduklarını dillendirmekten kaçınmadı. En sonunda da PKK’ya alani desteklerini göstermeleri İD için en ideal hedef haline gelmesine neden oldu. 
Charli Ebdo’nun editörü Charb ismi ile yazan Stephane Charbonnier Kobanê direnişine dikkat çekmek amacıyla 22 Ekim 2014’te köşeyazısında Kobani’de PKK’ya açık desteğini dile getirdi. Yazıda, “Ben Kürt değilim, Kürtçe bir kelimeyi bilmiyorum, bir Kürt yazarın ismini bile söyleyemem. Kürt kültürü bana tamamen yabancı. Ah evet, arada Kürt yemekleri yemişliğim var. Geçelim bunları. Bugün Kürdüm, Kürt düşünüyorum, Kürtçe konuşuyorum, Kürtçe şarkı söylüyorum. Kürt ağlıyorum. Suriye’deki Kürtler Kürt değil. Karanlık güçlere karşı savaşan insanlık. Hayatlarını, ailelerini, ülkelerini koruyorlar. DAİŞ’in saldırılarına insanlığı savunuyorlar. Sadece ‘fanatik İslam’a karşı değil, barbar çeteciliğe kaşı da hepimizi savunuyorlar” ifadeleri yer aldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Küfür ve hakaret içeren mesajlar silinecektir.